subota, 21. siječnja 2012.

Karcinom pluća

Opis
Rak pluća je bolest u kojoj se stanice raka (maligne) nalaze u tkivima pluća. Pluća su par organa u obliku stošca koja zauzimaju veći dio prostora u prsnom košu. Pluća donose kisik u tijelo i preuzimaju ugljik dioksid iz krvi, koji je nusprodukt metabolizma tjelesnih stanica. Cijevi koje se nazivaju bronhiji čine unutrašnji dio pluća.
Postoje dvije vrste raka pluća koje se zasnivaju na tome kako stanice izgledaju pod mikroskopom: rak malih stanica i rak velikih stanica.
Stanice raka svakog tipa rastu i šire se na različite načine, te se stoga i različito liječe. Rak velikih stanica pluća obično je povezan s prethodnim pušenjem, pasivnim pušenjem ili nenamjernim izlaganjem.
Općenito, rak malih stanica obično se već proširio do postavljanja dijagnoze i liječi se kemoterapijom i/ili radioterapijom. Rak velikih stanica pluća se ne mora proširiti do postavljanja dijagnoze, te je moguća kirurška resekcija ovog tipa. Metastazirani rak pluća (prošireni rak pluća) može se razviti u skoro svakom dijelu tijela, a uobičajeni organi su mozak, kosti, kralješnička moždina i jetra. Liječenje se zasniva na određivanju vrste stanica raka, te veličini primarnog tumora i opsegu u kojem se proširio na limfne čvorove ili mjesta metastaziranja.
Prognoza (mogućnost izlječenja) i izbor terapije ovisi o stadiju raka (je li zahvatio samo pluća ili se i proširio), veličini tumora, vrsti raka, postoje li simptomi, te o općem zdravstvenom stanju bolesnika.

Tko spada u rizičnu skupinu?
Rak pluća je vodeći uzrok smrti i u muškaraca i u žena. Najčešće se javlja između 55. i 65. godine života, a zahvaća 1 od 1000 ljudi.
Većina karcinoma pluća (83%) povezana je sa, a vjerojatno i uzrokovana, pušenjem. Broj cigareta dnevno i rana dob u kojoj se počne pušiti povećavaju rizik od raka pluća.
Pokazalo se da i pasivno pušenje povećava rizik. Visoke razine zagađenja, radijacije i izloženosti azbestu također mogu povećati rizik. Rizik je povećan i u kuhara i kemičara.

Koji su simptomi?
kašalj
krvavi ispljuvak
zaduha
bol u grudima
gubitak apetita
gubitak težine
Dodatni simptomi koji se mogu povezati s ovom bolešću:
slabost
teškoće pri gutanju
teškoće pri govoru
abnormalno tamna ili svijetla koža
dekoloracija kože - plavkasta ili blijeda
abnormalni nokti
mišićne kontrakcije ili mišićna atrofija
oticanje i bol u zglobovima
promuklost ili promjene glasa
vrućica
oticanje i paraliza lica
spuštanje kapka
tresavica
razvoj dojki u muškaraca
osjetljivost ili bol u kostima
Koje će pretrage liječnik napraviti?
Nužan je posjet liječniku ako se pojave sljedeći simptomi: kašalj ili bol u grudima koji ne prestaju, hripanje prilikom udisanja, zaduha, iskašljavanje krvi, promuklost ili oticanje lica i vrata.
Slušanjem šumova u grudima stetoskopom (auskultacija) utvrđuju se trajni lokalizirani hropci. Pregledom ruku mogu se vidjeti proliferativne promjene na vrhovima prstiju. Ako postoje simptomi, liječnik će možda pogledati bronhe pomoću posebnog instrumenta - bronhoskopa - koji se povuče kroz grlo do bronha. Ova pretraga, koju nazivamo bronhoskopija obično se vrši u bolnici. Prije pretrage, bolesniku će biti dan lokalni anestetik (lijek koji uzrokuje gubitak osjećaja u kratkom vremenu) u stražnji dio grla. Može se osjetiti pritisak, ali obično ne i bol. Liječnik može uzeti stanice sa stijenki bronha ili izrezati male dijelova tkiva koje će pogledati mikroskopom da bi vidio postoje li stanice raka. Taj se postupak zove biopsija.
Liječnik također može uzeti iglu da bi uklonio tkivo s mjesta u plućima koja se teško mogu doseći bronhoskopom. Rez se napravi u koži i igla se stavlja između rebara. Ovaj se postupak zove punkcijsko-aspiracijska biopsija. Liječnik će pod mikroskopom pogledati tkivo da bi vidio sadrži li stanice raka. Prije testa daje se lokalni anestetik kako bolesnik ne bi osjetio bol.
Mogućnost izlječenja (prognoza) i odabir liječenja ovise o stadiju raka (zahvaća li samo pluća ili se proširio), spolu i općem zdravstvenom stanju bolesnika.

Liječenje
Operacija, radioterapija i kemoterapija koriste se za liječenje raka malih stanica. Međutim, često ne dolazi do izlječenja.
Rak velikih stanica je uobičajena bolest. Obično se liječi operacijom (operiranjem raka) ili radioterapijom (korištenjem visokih doza rendgenskih zraka za uništavanje stanica raka). Međutim u nekih se bolesnika može koristiti i kemoterapija.

Prevencija
Ako pušite, prestanite. Nastojte izbjegavati pasivno pušenje. Rutinski skrining pojedinaca koji spadaju u visokorizičnu skupinu (muškarci stariji od 45 godina koji puše 40 ili više cigareta dnevno) može pomoći u ranom otkrivanju bolesti.
izvor: http://prirucnikbolesti.blogger.ba

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.