nedjelja, 22. siječnja 2012.

Osnovne karakteristike plućne embolije

Plućna embolija je bolest koja nastaje zbog nakupljanja guste krvi u pulmonalnoj arteriji, što uzrokuje prestanak dotoka krvi u plućno tkivo.

 Plućna embolija

UVOD

Plućna embolija je bolest koja nastaje zbog nakupljanja guste krvi u pulmonalnoj arteriji, što uzrokuje prestanak dotoka krvi u plućno tkivo. Postoji više tipova plućnih ugrušaka, ali najčešći je tromb, koji u pluća dolazi iz vena donjih ekstremiteta.


OČITOVANJE

Simptomi bolesti se razvijaju brzo i iznenada, od nekoliko minuta pa do najduže par sati u slučajevima plućnog infarkta. Simptomi traju par dana, a vremenom se pogoršavaju. Pacijenti se žale na jaku bol u prsnom košu, gušenje, osjećaj gubitka zraka i lupanja srca i vrtoglavicu, a lice pacijenta je jako blijedo, s izraženom cijanozom. U težim slučajevima pacijent gubi svijest.


DIJAGNOZA

Dijagnoza plućne embolije se donosi na osnovu skeniranja pluća radioizotopnom perfuzijom i pulmonarnom arteriografijom. Ako kod pacijenta nije došlo do plućnog infarkta nalaz rendgena pluća neće pokazati nikakve promjene.
Pacijentima se rade i laboratorijske pretrage, iako se na osnovu njih ne može postaviti točna dijagnoza, ali ako su napravljene i sve druge pretrage, doprinijeti će bržem, lakšem i točnijem uspostavljanju dijagnoze.


LIJEČENJE

Pacijentima se za smanjenje bola u prsnom košu daju analgetici, a za smirenje sedativi. Kod nekih bolesnika je potrebno uključiti i terapiju kisikom, kako bi se bar donekle nadoknadio smanjen dotok kisika u neprokrvljene dijelove pluća.
U slučajevima kada je kod pacijenta došlo do smanjivanja krvnog tlaka, neophodno je uključiti i lijekove koji pomažu vraćanju krvnog tlaka na normalne vrijednosti.
Neophodno je u terapiju uključiti i trombolitike, kako bi se potpomoglo razbijanje ugrušaka, a kod određenog broja pacijenata kod kojih je potrebno uključiti i kardiotonike.
Ipak, osnovni lijek koji se koristi za liječenje plućne embolije je Heparin, koji se daje pacijentima u bolničkim uvjetima, intravenski i prema točno određenim dozama.
Postoje i pacijenti kod kojih je jedini način izlječenja kirurško odstranjivanje plućnog embolusa.

izvor: http://www.mojezdravlje.net

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.