subota, 21. siječnja 2012.

Plućna embolija

Embolija pluća

Plućna embolija označava začepljenje plućne arterije ili njezinih manjih grana uslijed dislokacije krvnog ugruška (tromba) ili nekog drugog tijela s periferije, koje putem krvi dospijeva u plućni krvotok i tu zatvori jednu od arterija. Emboliju mogu izazvati krvni ugrušci (trombi), masne kapljice, zrak (plinovi), strana tijela, bakterije, paraziti i ćelije tijela.
 
Plućnu emboliju najčešće izazivaju trombi koji se stvaraju u dubokim venama donjih ekstremitata i karlice, rjeđe iz desne komore i pretkomore ili gornje šuplje vene, koji putem venskog krvotoka dospijevaju u srce, a odatle u mali krvotok, gde zatvore jednu ili više arterija pluća.

Embolija pluća je prilično česta, oko 1-2 posto od svih ležećih pocijenata. Uglavnom su manjeg obima i prolaze najčešće bez simptoma ili sa minimalnim simptomima, međutim ako se začepi velika arterija, može doći do ozbiljnih simptoma, pa i smrti. Teške embolije često se u više navrata ponavljaju, pa je stoga bitna rana dijagnoza.

Najčešći uzrok embolije pluća je tromboza (stvaranje krvnog ugruška) u dubokim venama donjih ekstremiteta i karlice (oko 80%). Trombi mogu rjeđe poticati iz srca, naročito ako je oni prošireno ili iz gornje šuplje vene. Faktori rizika za nastanak tromboze vena donjih ekstremiteta su najčešće dugotrajna imobilizacija - dugotrajno sjedenje i ležanje, nakon operacije, tumori, premećaji u sustavu zgrušavanja krvi itd.

Trombi koji se odvoje od svog primarnog mjesta nosi krv i takvi trombi se zovu embolusi. Oni sada nošeni krvlju mogu začepiti neki manji krvni sud, a najčšće su to arterije pluća. Iznenadno začepljenje neke arterije pluća izaziva naglo povećane otpora i pritiska u plućnoj cirkuaciji uslijed čega dolazi i do opterećenja desne komore srca.

Ako je opterećenje veliko, srce ne može ispumpati dovoljno krvi, pa se javlja kardiogeni šok. Uslijed začepljenja arterija pluća u njima se razvija hipoksija (smanjena koncentracija kiseonika), na koju pogođeni krvni sud reagira suženjem lumena (vazokonstrikcija), čime se pritisak dodatno povećava.
izvor: http://vijesti.gorila.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.