četvrtak, 26. siječnja 2012.

Plućno srce

Desnostrano popuštanje srca nastaje kada neka hronična plućna bolest (HOPB) zbog poremećaja plućne strukture i poremećaja plućne funkcije (ili i jednog i drugog) izazove plućnu hipertenziju i kao njenu posljedicu dilataciju desne srčane komore.

Hipoksija

Plućna hipertenzija nastaje ako je zbog strukturalnih promjena smanjeno najmanje dvije trećine plućne vaskularne mreže. Opći nedostatak kisika koji prati hronične plućne bolesti utječe i na koštanu srž, koja na taj nedostatak reagira pojačanom proizvodnjom eritrocita, te nastaje sekundarna policitemija.

Tako povećana količina eritrocita stvara povećane zapreminu krvi i minutni volumen te veći viskozitet krvi. Kod znatnije redukcije plućne vaskularne mreže i suženja krvnih sudova, povišeni  volumen krvi i viskozitet krvi povećavaju krvni pritisak u plućnom krvotoku. Sve ove promjene koje opterećuju desno srce izazivaju reperkusije i na lijevoj strani.

Simptomi popuštanja desnog srca su neuobičajeno lako zamaranje i bez nekog vidnog razloga otežano disanje u odnosu na ono koje su bolesnici imali zbog plućne bolesti.

Prvi simptom popuštanja desnog srca može biti i oteklina na nogama koja se javlja uvečer ili poslije dužeg hodanja. Ovakav bolesnik ima plave cijanotične usne i tople, otečene noge.

Jugularne vene su nabrekle, prisutna je kongestija jetre, javljaju se otekline na krstima i u trbušnoj duplji poznati kao ascites. Osim toga, pacijent ima glavobolju, znojenje, inverziju sna, smetenost i spava mu se.

Potrebni pregledi su laboratorijski nalazi, EKG, RTG pluća. Laboratorijski je moguće utvrditi da je sedimentacija usporena, a zapremina eritrocita povišena. RTG pokazuje proširenu plućnu arteriju i njene glavne grane. Sjena desne komore je proširena.

Na EKG-u se mogu pronaći znaci povećanja pritiska u desnoj pretkomori koji daju karakterističan znak, kao i pojavu totalnog ili parcijalnog bloka desne grane. U postavljanju dijagnoze hroničnog plućnog srca neophodna je saradnja pulmologa i interniste da bi se došlo do stvarne dijagnoze.


Kako pomoći bolesniku ?

U liječenju hroničnog plućnog srca najvažnija je prevencija, tj. rano otkrivanje i energično suzbijanje hronične plućne bolesti i desnostranog srčanog popuštanja.

Najvažnije je spriječiti stalnu pojavu pogoršanja osnovne bolesti, pogoršanje osnovnog oboljenja uz prehlade i komplikovanje osnovne bolesti.

To znači energično se suprotstaviti razvoju primarne bolesti i zaustaviti je na stadiju kada ona uz odgovarajuću terapiju ne napreduje i ne dovodi do popuštanja desnog, a onda i lijevog srca, što dovodi do globalne srčane dekompenzacije. Ovakvi pacijenti moraju unositi manje soli u organizam, izbaciti vodu nakupljenu u organizmu.

Prognoza 
Prognoza hroničnog plućnog srca zavisi od jačine i brzine razvoja osnovne plućne bolesti - plućne hipertenzije. Nakon prvog popuštanja srca dolazi drugo, u intervalima koji su sve kraći, a pacijentu je opće stanje sve teže i teže. Većina bolesnika ulazi u fazu hroničnog popuštanja srca.
izvor: http://www.seebiz.net/lifestyle/zivot-i-zdravlje/sta-je-to-plucno-srce

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.