nedjelja, 22. siječnja 2012.

Pneumotoraks

Pneumotoraks je prisutnost slobodnog zraka u pleuralnoj šupljini. Prema nastanku bolest možemo podijeliti na traumatski i spontani pneumotoraks.

Pneumotoraks (Pneumotorax) 

UVOD

Pneumotoraks je prisutnost slobodnog zraka u pleuralnoj šupljini. Prema nastanku bolest možemo podijeliti na traumatski i spontani pneumotoraks.

Traumatski pneumotoraks uzrokuju različite ozljede prsnog koša i ozljede prsnih stjenki.

Spontani pneumotoraks može biti primarni sekundarni, ovisno o tome da li se bolest razvila u organizmu potpuno zdravog čovjeka ili je nastala kao posljedica neke druge bolesti.


SPONTANI PRIMARNI PNEUMOTORAKS

To je najčešći oblik pneumotoraksa koji nastaje iznenada, a simptomi su mu jaka bol u području prsnog koša, koja se širi na vrat i leđa, osjećaj gušenja, otežano disanje (dispneja) i ubrzan rad srca. Pacijent je blijed, cijanotičan, znoji se i kašlje, a njegovo opće stanje izgleda jako loše, osobito što pacijenti imaju jak strah od gušenja zbog dispneje i osjećaja nedostatka zraka.

Za dijagnosticiranje ovog oblika pneumotoraksa neophodna je radiološka pretraga, klinička slika, pregled i laboratorijske pretrage.

Za liječenje se pacijentima propisuju antibiotici, analgetici i anksiolitici. Pacijent mora strogo mirovati i biti obvezno u polusjedećem položaju.


SPONTANI SEKUNDARNI PNEUMOTORAKS

Ovaj oblik pneumotoraksa nastaje kao komplikacija drugih plućnih bolesti ili u nekim slučajevima kao komplikacija bolesti nekih okolnih organa. Bolesti zbog kojih se kao komplikacija najčešće javlja pneumotoraks su: tuberkuloza, tumori, apsces pluća i bronhiektazije.

izvor: http://www.mojezdravlje.net

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.