subota, 14. siječnja 2012.

Vitamin E ženama osigurava zdrava pluća


Kronična opstruktivnu bolest pluća (KOPB) je bolest koja zahvaća dišne putove, tkivo i krvne žile pluća. Nastaje zbog neprimjerenog upalnog odgovora pluća na iritaciju štetnim česticama i plinovima, te dovodi do kroničnog morfološkog i funkcionalnog oštećenja pluća. Karakterizira je smanjenje protoka zraka kroz dišne putove koje je obično progresivno i nije potpuno reverzibilno.
Suženje dišnih putova se s vremenom pogoršava uz postupnu pojavu simptoma u vidu kašlja, iskašljavanja i zaduhe. U 90 posto slučajeva pogađa dugogodišnje pušače. Ostali faktori koji utječu na pojavu i razvoj ove bolesti su prehrana i okolina.
Istraživači Sveučilišta Cornell su analizirali podatke više od 40.000 žena starijih od 45 godina, koje su ili uzimale 600 miligrama vitamina E ili placebo tablete svaki drugi dan kroz razdoblje od nekoliko godina.
Ustanovili su kako su ispitanice koje su redovito uzimale dodatke ovog vitamina snizile rizik dijagnoze kronične opstruktivne bolesti pluća za deset posto u odnosu na žene iz kontrolne skupine. Iako se pokazala korisnom kod ove kronične bolesti, povećana konzumacija vitamina E nije spriječila razvoj astme.
Istraživači napominju kako su dobrobiti ovog vitamina očite kod žena koje redovito puše, jednako kao i kod nepušačica, a pozitivni rezultati nisu ustanovljeni kod muškaraca.
Antioksidant vitamin E smatra se rješenjem za sprječavanje bolesti pluća jer stručnjaci vjeruju kako štiti tijelo od slobodnih radikala – molekula koje oštećuju stanice.
"Ako buduća istraživanja ponove rezultate ove studije, kliničari bi mogli ženama preporučiti konzumaciju dodataka vitamina E za sprječavanje opstruktivne bolesti pluća", zaključila je Anne Hermetet Agler, voditeljica istraživanja.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.