petak, 17. veljače 2012.

Udruženost astme i drugih atopijskih bolesti kod dece – naš materijal


Anđelković S.

Zdravstveni centar "Sveti Luka" Smederevo, Srbija

Uvod: Alergijski rinitis i atopijski dermatitis se često javljaju udruženi uz astmu.
Cilj: Utvrditi učestalost alergijske kijavice, urtikarije i  ekcema kod dece sa alergijskom astmom.
Materijal: Retrospektivna studija je obuhvatila 200 dečaka i 100 devojčica sa alergijskom astmom uzrasta do 14 godina. Sva deca su koristila profilaktičku terapiju. Ispitanici su bili podeljeni u dve grupe, zavisno od toga da li su senzibilisani na grinje i prašinu ili ne. Unutar obe grupe razmatrane su  posebno grupa dečaka i grupa devojčica.
Rezultati: Prosečna starost naših ispitanika iznosila je 6,8 godina. Najveći broj dece je senzibilisan na kućnu prašinu i grinje (85%). Kod dečaka je najčešće zastupljen alergen bila kućna prašina, kod devojčica grinje. Polovina ispitanika ima atopijski dermatitis. Dečaci koji nemaju  senzibilizaciju na grinje i prašinu imaju ekcem u 25%, kijavicu  u 10% i  urtikariju u 5%. Dečaci senzibilisani na grinje i prašinu imaju 2,5 puta češće ekcem (63%), dva puta češće alergijsku  kijavicu  (20%) i  1,5 češće urtikariju ( 14%) u odnosu na prvu grupu. Kod devojčica koje nemaju senzibilizaciju na grinje i prašinu, ekcem i alergijska kijavica se javljaju u istom procentu (23%), a urtikarija  u 2,5 %. Devojčice sa  senzibilizacijom na grinje i prašinu imaju tri puta češće ekcem  (66%), kijavicu  u sličnom procentu (28%), urtikariju u 7%  slučajeva  u odnosu na prvu grupu.
Zaključak: Ekcem i urtikarija su značajno češći kod dečaka i devojčica  senzibilisanih na grinje i prašinu. Alergijska kijavica se češće javlja u grupi devojčica koje nemaju semzibiliazciju na grinje i prašinu.

Ključne reči: astma, ekcem, rinitis


Više o zdravlju i ishrani možete pročitati na:

www.haelthydiet.blogspot.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.