subota, 7. travnja 2012.

Stridor


Stridor je visokotonsko inspirijumsko kontinuirano zviždanje, koje je prouzrokovano opstrukcijom larinksa i/ili traheje.

Uzrok nastanka
Daleko najčešći uzrok stridora je akutni laringotraheobronhitis ( sindrom krupa). Uzroci stridora su i suženje larinksa i traheje uzrokovane difterijom, edemom glotisa i stranim telima.

Klinička slika                                                                                                              
Stridor je zapravo treperenje (vibriranje) suženog grkljana koje nastaje kada vazduh pod pritiskom prolazi ka traheji i dalje u pluća. On se čuje pri udisanju vazduha, ali je najdramatičniji kad dete kašlje. Jaka stenoza može uzrokovati i ekspiratorni stridor slično bronhijalnoj astmi. Perzistentni stridor se najčešće javlja u prvom mesecu života i njegov najčešći uzrok je tzv. infantilni larinks.

Dijagnoza 
Postavlja se na osnovu anamneze, pregleda i to - indirektni pregled larinksa, kao i kada je to potrebno mikrobiološke analize.

Lečenje        
Leči se osnovno oboljenje koje je izazvalo stridor. Kada je u pitanju laringitis potrebno je mirovanje, odmor glasa i tople inhalacije. Takođe se primenjuju antibiotici, antitusici, kortikosteroidi kod otoka i analgetici.
www.stetoskop.info


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.