četvrtak, 26. travnja 2012.

Ultrasonografija toraksa


StevićR1.,  Ercegovac M2., Baščarević S2., Moskovljević D2., Jaković R2.

1Institut za radiologiju, Klinički Centar Srbije
2Klinika za grudnu hirurgiju, Institut za pluićne bolesti i TBC, Klinički Centar Srbije
Srbija

Apstrakt

Ultrasonografija toraksa je metoda koja se sve češće primenjuje u preciznom prikazu lokalizacije i strukture radiografski nejasnih senki. Metoda je primenjljiva ne samo u neivazivnom dijagnostičkom segmentu već i prilikom primene agresivnih dijagnostičkih metoda.  
Ultrazvukom se može precizno utvrditi lokalizacija i proceniti eho struktura lezija zida grudnog koša i vrata. Ultrasonografija toraksa se najčešće primenjuje u karakterizaciji pleuralnih izliva, diferenciranju transudata od kompleksinh eksudata i fibroadhezivnih promena. Koristan je prilikom procene etiologije jednostrano zasenčenog pluća, kao i prilikom diferenciranja zapaljenjskih od solidnih tumorskih promena u plućima. Metoda je korisna i za procenu stanja i pokretljivosti dijkafragme. U dijagnostici promena medijastinuma, UZ je od koristi u diferenciranju normalnog timusa od tumorskih promena, Poseban zunačaj u dijagnostičkom postupku se pridaje ultrazvučno vođenim biopsijama. Biopsije i drenaže pod kontrolom ultrazvuka daju pouzdane  dijagnostičke informacije  uz neznatan rizik od komplikacija .         
Ultrazvuk je jednostavna, brza i pouzdana dopunska neinvazivna dijagnostička metoda. Ona se može primena kod nepokretnih pacijenta uz odsustvo zračenja što je čini metodom koja se sve češće primenjuje u Jedinicima intezivne nege.
Prikazaće se mogućnosti primene ultrasonografije toraksa u kliničkoj pulmološkoj i torakohirurškoj praksi.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.