četvrtak, 4. travnja 2013.

Hrana za vaša pluća


Orah kao izvor vitamina E i magnezijuma
Ukoliko niste alergični na orah, on vam može biti dragocena pomoć u smanjenju oksidativnog steresa o oštećenja ćelija, koje dovode od uplanih procesa i problema kao što su alertije i astma. Orasi su dobar izvor vitamina E i magnezijuma. Strudije su pokazale da magnezijum potpomaže plućne funkcije, posebno u slučaju astme. Vitamin E je saveznik imnunog sistema, jer smanjuje rizik od infekcije gornjih disajnih puteva, naročito prehlade.



Najveća vrednost oraha je veliki sadržaj omega – 3 masnih kiselina i antioksidanasa. Konzumacija nekoliko oraga dnevno (30 do 50g, zavisno od težine čoveka) znatno smanjuje rizik  od kardiovaskularnih bolesti. Orasi omogućuju smanjenje holesterola na lak i ukusan način. Kako je to moguće? Zar nisu previše masni? Jesu, ali oni sadrže uglavnom mononezasićene masti, poznate po sposobnosti da smanje holesterol u krvi i da spreče oksidaciju LDL (lošeg) holesterola, čime se sprečava njegovo taloženje u zidovima arterija i nastanak plaka.

U plodu oraha ima 7 – 10% ugljenih hidrata, do 63% masti, belančevina 17.8% uz neznatni sadržaj vode i 7.8% dijetnih vlakana. Od vitamina su prisutni A, B1, B2, B3, B5, B6, C i PP. Orah ima minerale: kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, natrijum i gvožđe. Mladi plodovi imaju dosta vitamina C, pa se stavljaju u med i daju bolesnima,  deci i malokrvnim osobama.


Jabuke , narandže i paradjaz
Ove 3 namirnice su vepma bogate vitaminom C koji je moćan antioksidans. Postoje brojni dokazi da uzimanje veće doze vitamina C pomaže u skučaju alergije na polen. Dnevni unos od 1-2 grama znatno pomeze u sprečavanju alergijske reakcije.  Više od polovine asmatičara ima alergiju na polen, pa je veoma važno da asmatičari konzumiraju ove tri fantastične i ukisne namirnice.



Grožđe
Crveno i crno grožđe bogato je resveratrolom, jednim od najmoćnijih antioksidanasa. Prema rezultatima jedne studije, grožiti od alergija, a umanjuje i “šištanje” i pluća kod astme.

Kožica crnog grožđa je vrlo vredna jer obiluje fenolnim materijama koje mu daju boju i ukus, a ljudima zdravlje. Pored već pomenutog resveratrola, crno grožđe sadrži i polifenole , antocijane, katehine i kvercetine. Oni su antioksidansi koji uništavaju štetne supstance, kao i slobodne radikale koji mogu da izazovu tumor. Čuvaju i prohodnost arterija smanjujući tako rizik za bolesti srca. Smanjuju i zgrušavanje krvi i snižavaju loš holesterol. Za rezveratrol je još dokazano da pozitivno utiče i na mentalne i druge funkcije mozga, smanjujući rizik od moždanog udara.
Crno grožđe bi trebalo jesti što češće i zbog kalijuma, mangana, vitamina C, B1 i B6. Ali i zbog obilja biljnih vlakana, kalcijuma i gvožđa. Istraživanja su pokazala da crno grožđe povećava nivo melatonina, hormona neophodnog za dobar san.



Savet plus
Uz vitamin C treba dodati i cink, kombinacija koja pomaže u suzbijanju alergiskih reakcija i asmatičnih napada. Osim toga, da bi se ublažila telesna reakcija organizma na polne, potrebno je voditi računa o kompletnom zdrvalju, o ličnoj higijeni, obezbediti organizmu dovoljno sna, biti fizički aktivan, izbaciti rafinisani šećer iz ishrane, hraniti se raznovrsno i ne preterivati u obrocima.

http://www.astma.rs/ishrana/namirnice-kao-pomoc-u-alergiji-i-astmi/

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.