četvrtak, 4. travnja 2013.

Pušenje i gojaznost mogu dovesti do prerane smrti kod mladih


Mlade odrasle osobe i tinejdžeri koji puše, gojazni su i imaju povišen nivo šećera u krvi mogu da imaju više šansi da umru pre 55. rođendana, otkriva novo državno istraživanje.


Ovi rezultati zabrinjavaju kada se sagledaju u kontekstu sve veće stope gojaznosti u detinjstvu u Sjedinjenim Državama, koja je više nego udvostručena među decom i utrostručena kod adolescenata u poslednjih 30 godina, tvrdi američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Usled toga se bolesti i stanja koji su ranije bili vezani samo za odrasle sve više dijagnostikuju kod dece. Tu spadaju visok krvni pritisak, visok holesterol i dijabetes tipa 2.

,,Ovo predstavlja razlog za brigu, s obzirom na broj mladih koji su gojazni'', kaže autor studije dr Šeron Sejda, viši istraživač Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. ,,Svaki put kada umre neko mlađi od 55 godina, to ima velike društvene posledice.'' Prosečna očekivana dužina života u Sjedinjenim Državama je 78,7 godina, prema podacima Centra.

Izveštaj je objavljen na internetu 18. Februara a biće štampan u martovskom izdanju časopisa Pediatrics. Sejda i kolege su analizirali podatke skoro 9.250 osoba koje su učestvovale u trećem Nacionalnom istraživanju zdravlja i ishrane.

Učesnii su bili stari između 12 i 39 godina kada je studija vršena. Više od 15 odsto njih je bilo gojazno, a 30 odsto su bili pušači. Ukupno je 298 učesnika umrlo pre 55. godine života.

Oni koji su pušili između 12. i 39. Godine života bili su pod 86 odsto većim rizikom od smrti pre 55. godine u poređenju sa onima koji nisu, pokazali su podaci. Oni koji su bili gojazni u mladosti imali su za 39 odsto veće šanse da umru pre 55. godine u poređenju sa onima koji nisu bili gojazni u tom periodu. Pored toga, rizik od smrti pre 55. godine bio je trostruko veći kod onih sa visokim nivoom šećera u krvi starosti između 12 i 39 godina. Međutim, visok krvni pritisak i visok nivo holesterola nisu uticali na rizik od smrti pre 55. godine života.

Šta onda mogu roditelji da urade da bi njihova deca živela duže i zdravije?

,,Ne postoji jedna posebna stvar koju možemo da preporučimo'', kaže Sejda. ,,Potrebne su efikasnije stategije za prevenciju gojaznosti i pušenja i ukupno poboljšanje zdravlja kod mlađe populacije.''

Počinje se sa podsticanjem zdravije ishrane, aktivnijeg načina života i prestanka pušenja'', dodaje ona.

Dr Nazrat Mirza, pedijatar u Goldberg centru za pedijatriju pri Dečjem nacionalnom medicinskom centru u Vašingtonu, kaže da ova nova studija potvrđuje druge rezultate i to koristeći podatke iz nacionalno reprezentativnog uzorka.

,,Ovo je još jedno upozorenje da je gojaznost povezana sa većim rizikom od rane smrti'', kaže ona. A taj rizik počinje da raste u ranom dobu.

,,Ulog je veoma visok'', dodaje ona. ,,Ako se ovi trendovi nastave, uticaće na našu radnu snagu i odbranu.''

Ključ je u prevenciji, kaže ona, i dodaje: ,,Roditelji u ranoj fazi života deteta moraju da počnu da ga uče zdravom ponašanju koje će ono kasnije slediti u adolescenciji i ranom odraslom dobu.''

Jedan stručnjak je istakao da, kao lekar, planira da uradi više na tome da ova poruka stigne do adolescenata.

,,Ova studija je uznemirujuća zbog činjenice da ovi rizici utiču na nas u ranom dobu života'', kaže dr Liza Ip, asistent na pedijatriji na Medicinskom koledžu Vejl Konrel u Njujorku, i dodaje da će pojačati svoje uobičajene poruke o zdravom životu.

,,Adolescenti su izazovna starosna grupa i mi se trudimo da ih savetujemo u pogledu smanjenja rizika i zaštitimo od opasnosti'', kaže ona. ,,Međutim, ovi podaci će nas podstaći da uložimo još više napora.''

Izvor: http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=167887

tvojapluca.rs

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.