četvrtak, 4. travnja 2013.

Pušenje usporava zarastanje preloma kosti


Filadelfija – Istraživanja su odavno pokazala da pušenje negativno utiče na kardiovaskularno zdravlje. Sada, međutim, nova studija sprovedena od strane Odeljenja za Ortopedsku Hirurgiju pri Medicinskoj školi Perelman Univerziteta Pensilvanija predočila je preliminarne dokaze istraživanja koji pokazuju da pušenje produžava proces zarastanja i povećava rizik od pojave post-operativnih komplikacija i infekcija kod pacijenata koji su pretrpeli prelom ili povredu kosti. Kompletni rezultati ove studije biće predstavljeni ove nedelje na Godišnjem samitu Američke Akademije Hirurga Ortopeda u Čikagu."Svi već znaju da je pušenje jedan od glavnih uzročnika bolesti koje se mogu lečiti u Americi, međutim, nismo imali potrebne dokaze koji bi pokazali ostale neželjene posledice pušenja, kao što je uticaj pušenja na zarastanje kostiju," rekao je Dr Samir Mehta, načelnik Odeljenja Ortopedije sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Pensilvanija. "Naša studija prilaže dodatne dokaze već postojećem velikom broju dokaza koji pokazuju da pušenje predstavlja značajan faktor rizika kod pacijenata sa prelomom. Postojanje takvih rizika potrebno je predočiti pacijentu nakon što dođe do preloma i kada se u razmatranje uzme odlazak pacijenta na operaciju."

Rezultati studije pokazuju da kada su u pitanju svi tipovi povreda, proces zarastanja kod pacijenata koji su pušači traje otprilike šest nedelja duže nego kod pacijenata koji su nepušači (30,2 nedelje u poređenju sa 24,1 nedeljom). Dodatni rezultati pokazuju da je verovatnoća da se delovi kosti neće ponovo spojiti (nezarastanje preloma) 2,3 puta veća kod pušača nego kod nepušača.

Koristeći kompjuterizovane baze podataka za pretraživanje literature, Medline, EMBASE i Cochrane, istraživači su prikupili podatke iz pretodno sprovedenih studija koje su se bavile ispitivanjem uticaja pušenja na zarastanje kostiju i mekog tkiva. Nakon analiziranja tih studija, tim se pozabavio traženjem veze između pušenja i perioda zarastanja, i ispitivanjem različitih komplikacija, kao što su post-operativne infekcije. Studije obuhvaćene ovom analizom bile su fokusirane na prelom golenjače, butne kosti, zgloba, nadlakatne kosti i više različitih dugih kosti. Ukupan broj pacijenata obuhvaćenih ovom studijom (pacijenti koji su bili na operaciji i oni koji nisu) bio je 6.480.

S obzirom na to da se u Americi godišnje zabeleži otprilike 6,8 miliona slučajeva preloma koji zahtevaju medicinsku negu, istraživači kažu da je broj povreda vezanih za muskulo-skeletalni sistem zabrinjavajuć. Iako se od skoro veliki napori ulažu u promociju očuvanja zdravlja skeletnog sistema kroz upotrebu vitaminskih i mineralnih dodataka ishrani, članovi istraživačkog tima kažu da se zanemaruje uticaj na promenu društvenih faktora, kao što je podsicaj odvikavanja od pušenja. Ta praznina dovodi do nedoslednosti među pacijentima kod kratkoročnog lečenja i propuštanja prilike da, dugoročno gledano, pacijenti poboljšaju svoje zdravlje.

"Potrebno je diskutovati i uvesti programe za odvikavanje od pušenja kako bi se došlo do boljih rezultata vezanih za period oporavka od preloma među pacijentima," kaže Mehta. "Imamo priliku da pomognemo pacijentima da shvate da ovde nije u pitanju samo zdravstveno stanje srca, i da pušenje povećava rizik od pojave komplikacija i dovodi toga da oporavak duže traje."

Tim istraživača kaže da je potrebno sprovesti dodatne studije kako bi se otkrilo u kojoj meri broj popušenih cigareta utiče zaceljenje preloma. Pored toga, zabeležn porast i proizvodnja duvana koji se ne koristi za pušenje uvodi novo pitanje na koji način nikotin, i drugi sastojci proizvoda od duvana, utiču na zdravlje kada se ne unesu inhaliranjem. I na kraju, potrebno je sprovesti studije koje će jasno pokazati koliki je uticaj usmerene edukacije, a potrebno je pokazati i na koji način trenutak odvikavanja od pušenja (pre i posle operacije) utiče na stopu pojave post-operativnih komplikacija, kako bi se obezbedila što bolja medicinska nega za buduće pacijente.

Izvor: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-03/uops-psf032213.php

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.