ponedjeljak, 30. rujna 2013.

Kako prepoznati upalu pluća?

Stigla je jesen, polako se približava zima. Ljudi sve više borave u zatvorenom i zagušljivom prostoru. Velike su temperaturne razlike u jutarnjim, dnevnim i večernjim satima. Navedene pojave značajno doprinose sve većem broju virusnih infekcija, posebno prehlade i gripe. S prehladom i gripom kod osoba sa narušenim imunitetom i hroničnim oboljenjima značajno češće se javljaju komplikacije obične prehlade i gripe.

Upala pluća (zapaljenje pluća, pneumonija) je najčešće izolovana bolest, ali takođe može biti komplikacija prehlade ili gripe.  Upalu pluća najčešće izazivaju bakterije i virusi. Zapaljenje pluća mogu izazvati aspiracija stranog tijela, dugotrajno ležanje, oboljenja srca, bolesti imunološkog sistema itd.Upala pluća se obično liječi antibioticima i ne zahtijeva bolnički tretman. Kada ljekar postavi dijagnozu upale pluća, onda mora optimalno i objektivno procijeniti stepen težine upale (pneumonia severity index), nakon čega se donosi odluka da li je potrebno liječenje u bolnici. Nekada je upala pluća predstavljala tešku i neizlječivu bolest, koja se često završavala smrtnim ishodom. Tuberkuloza je tekođe jedan vid upale pluća i zahtijeva dugotrajno liječenje antituberkuloznim lijekovima.

Veliki spas za čovječanstvo i pronalazak koji je s pravom zaslužio Nobelovu nagradu je Penicillin.  Zahvaljujući ovom gotovo savršenom lijeku smrtnost, težina bolesti i posljedice upale pluća su značajno smanjene. Danas se kod najvećeg broja pneumonija postiže gotovo kompletno izlječenje.

Klinički sliku, odnosno simptome upale pluća je prvi opisao Hipokrat. Navedeni opis je i danas uglavnom bez promjena i obuhvata: povišenu tjelesnu temperaturu, groznicu, tresavicu, kašalj, probadanje u prsima, glavobolju, opštu slabosti i malaksalost.  S obzirom da postoji veliki broj uzročnika i veliki broj razloga koji mogu izazvati upalu pluća, ljekari danas pneumonije dijele na tipične i atipične.
Ove dvije vrste upale pluća zahtijevaju drugačije liječenje.

Bakterijska pneumonija uglavnom nastaje nakon infekcije gornjeg disajnog sistema. Obično nastaje naglo u vidu povišene tjelesne temperature, groznice i tresavice, uz bolove pri disanju na zahvaćenoj strani, kašalj, iskašljavanje i otežano disanje.  Starije osobe kod kojih je promijenjena funkcija imunološkog sistema mogu imati podmuklije simptome. Kod osoba odmakle životne dobi klinička slika upale pluća nije klasična i može obuhvatiti samo jedan od sljedećih simptoma upale pluća: vrućicu, kašalj, slabost ili mentalnu konfuziju.

Atipična pneumonija, u pravilu, ima laganu, manje dramatičnu prezentaciju od bakterijske, jer se klinički simptomi upale pluća razvijaju postepeno. Vrijednosti tjelesne temperature polagano rastu i rijetko su praćeni tresavicom. Atipične pneumonije prete glavobolja, bol u mišićima i zglobovima, opšta slabost, umor, ponekad mučnina, povraćanje i proljev. Kašalj se obično zapaža nakon 3-4 dana. Uglavnom je suh i nadražajan.  Zbog nekarakterističnih simptoma dijagnoza atipične pneumonije se postavlja znatno kasnije,  nego u bakterijskim pneumonijama, obično tek nakon rendgenskog snimanja pluća.

Virusne upale pluća nisu tako češte kao bakterijske, ali mogu biti vrlo opasne, posebno kad se javljaju kao komplikacije gripe.

Liječenje upale pluća

Terapija tipične upale pluća u prvom redu zavisi od uzročnika bolesti i težini simptoma. Bakterijske pneumonije s eliječe antibioticima kao što su penicilini, polusintetski penicilini, makrolidi (azitromicin, klaritromicin), cefalosporini. Obično olakšanje nastupa vrlo brzo nakon početne doze antibiotika, veliki broj pacijenata samovoljno prekine uzimati lijekove. Molim Vas, ne ponavljajte grešku. Antibiotike treba koristiti onoliko dana koliko odredi ljekar.  Ukoliko se antibiotska terapija prekine rano, može dođi do vraćanja bolesti, često u znatno težoj formi, jer se osjetljivost bakterija promjeni. Ukoliko je upala pluća praćena produktivnim kašljem, onda obavezno iskašljaj (sputum) treba dati na mikrobiološku analizi, gdje se precizno odredi uzročnik i ciljano ordinira antibiotik.

Za liječenje atipične upale pluća preporučuje se najčešće simptomatska terapija, odmor i tekućina. Antibiotici ne djeluju na viruse. Ukoliko se izoluje određeni virus moguđe je dati antiviralne lijekove, mada je njihov broj izuzetno ograničen. Atipična upala pluća koju uzrokuje Mycoplasma pneumoniae liječi se antibioticima (azitromicin) u jednoj dnevnoj dozi, tri uzastopna dana. Za atipične pneumonije je ponekad potrebno nekoliko sedmica za potpuni oporavak.

 Osim lijekova koji ciljano djeluju na uzročnika za liječenje upale pluća potrebno je koristiti i simptomatske lijekove koji se izdaju bez recepta, kao što su lijekovi za snižavanje povišene temperature, ublažavanje suhog kašlja itd. Ukoliko je kašalj produktivan, onda ga ne treba ublažavati, jer kašalje je prirodni mehanizam koji će očistiti vaše disajne putevi i dovesti do pobjede bolesti.
Želim vam brz oporavak.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.