utorak, 19. studenoga 2013.

Šta bi kašalj trebao da znači?

Kašalj je simptom bolesti i može biti izuzetno dosadan, težak i uporan. Kašalj nas upozorava da nešto nije u redu sa našim sistemom za disanje. Kašalj takođe može biti znak oboljenja drugih organa, kao što su srce, bubrezi ili se može javiti kao reakcija na lijekove.Kašalj ima svoje uzroke, od bezazlenih kao što je prehlada, do vrlo ozbiljnih kao što je rak pluća.

Kašalj se najčešće javlja u sklopu prehlade. Traje nekoliko dana, ili eventualno nekoliko sedmica. Kašalj kod prehlade je uglavnom suh, nadražajan i pojačava se u noćnim satima u ležećem položaju. Prate ga drugi simptomi prehlade, kao štu su curenje nosa, glavobolja i povremeno povišena temperatura.

Jedan od čestih uzroka kašlja su alergije. Takođe se može javiti kod različitih oboljenja grla, od upale grla do raka grla. Kašalj je redovan pratilac bronhitisa.

Kašalj može biti suh i produktivan. Produktivan kašalj je praćen iskašljavanjem. Iskašljavanje krvi je vrlo ozbiljan simptom, zbog kojeg se odmah morate javiti ljekaru.

Suh kašalj treba ublažavati lijekovima protiv kašlja. Ukoliko imate produktivan kašalj sa iskašljavanjem, treba da koristite sirupe koji potpomažu iskašljavanjem. To su različiti sirupi napravljeni od jagorčevine, koji razrijeđuju sekret i pomažu njegovu eliminaciju. Sirup od bršljana i bokvice mogu biti jako korisni za umirenje kašlja.

Morate znati da ne postoji pušački kašalj. Postoji kašalj kod pušača koji je izazvan oštećenjem grla i  pluća zbog konzumiranja cigareta. Ukoliko pušite cigarete nemojte se zavaravati i koristiti lijekove za kašalj kod pušača. Takvi lijekovi ne postoje. PRESTANITE PUŠITI!

Suh kašalj je posljedica upale sluznice disajnih puteva. Kod suhog kašlja je korisan sirup od bijelog sljeza.

Za umirenje kašlja su vrlo korisni čajevi i sirupi na bazi majčine dušice i bosiljka.

Osim savremenih lijekova za umirenje kašlja, posebno kod prehlade, upale grla i blažih formi upale pluća, postoje i stari provjereni narodni recepti.
Jedan od njih je šerbet. Za ovaj napitak potrebno je istopiti šećer do smeđe boje i onda dodati šolju vode, dok se šećer u potpunosti ne istopi. U ovaj napitak možete dodati i limun.  Ima vrlo prijatan ukus.   Još prijatniji ukus ima kombinacija topljenog šećera i mlijeka. Isti napitak možete napravit kad u toplom mlijeku istopite bronhi karamele.

NIKADA NEMOJTE ZABORAVITI ČINJENICU DA JE KAŠALJ ZNAK UPOZORENJA DA POSTOJI PROBLEM U VAŠEM TIJELU.
Ukoliko kašalj traje duže od tri sedmice, ukolkio ga prati dugotrajna promuklost, ukoliko imate oslabljen apetit, ukoliko gubite u tjelesnoj težini, ukoliko ste iskašljavali krv hitno se javite ljekaru.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.