ponedjeljak, 7. travnja 2014.

Kako sačuvati pluća?

Pluća su vrlo složen organ koji je neprekidno izložen štetnim faktorima iz naše sredine.
U nastavku slijedi nekoliko savjeta o načinu na koji možete sačuvati vaša pluća.

Alveole
Alveole su male cjevčice i sitni mjehurići preko kojih se neprekidno vrši razmjena gasova. Preko alveola kiseonik dolazi u vašu krv, a ugljični dioksid se predaje u spoljašnju sredinu. Jedno od nedavnih istraživanja naučnika sa Harvarda je pokazalo da aspirin djeluje protektivno na vaša pluća. U ovim istraživanjima se navodi podatak da ljudi koji uzimaju oko 325 mg aspirina svaki drugi dan imaju oko 22 procenta manje šanse da obole od astme, koja direktno oštećuje alveole.




Grudni koš
Grudni koš je koštano-mišićna struktura koja štiti vitalne organe i omogućava plućima da se rastežu.  Postoje određeni postupci kojima možete sačuvati zdravlje vaših disajnih mišića i ojačati grudni koš. Podizanje tegova može biti veoma korisno. 


Dušnik
Dušnik je disajna cijev koja vodi zrak od grla do pluća. Sa svakim udahom u vaše disajne puteve ulaze sitne čestice polena, prašine, toksina i različitih mikroorganizama u vidu bakterija i virusa. Za zdravlje traheje (dušnika) posebno je važna optimalna hidracija organizma. Pijte što više vode. Adekvatna hidratacija omogućava produkciju sluzi koja štiti i čisti vaše dišne puteve. 


Bronhije
Bronhije predstavljaju cijevi koje su nastale razdvajanjem dušnika na dva dijela. Možete ih zaštititi tako što ćete redovno mijenjati posteljinu. Prašina iz posteljine djeluje kao jak alergen i može izazvati napade bronhijalne astme. 


Dijafragma
Dijafragma je veliki mišić koji odvaja grudnu od trbušne šupljine u sudjeluje u normalnom širenju grudnog koša.  Kada mozak pošalje signale plućima da prime vazduh, dijafragma se spušta dolje i tako širi grudni koš. Pri izbacivanju zdraka iz pluća odvija se suprotna radnja. Trbušnjaci su vrlo korisni za vašu dijafragmu i kapacitet vaših pluća. 

Pluća su savršen mehanizam koji ima veliki rezervni kapacitet. Bez obzira na navedenu tvrdnju Vi ste najviše odgovorni za njihovo zdravlje, stoga upravo sada napustite zadimljene prostorije, izađite na svjež zrak i vodite računa o ishrani i tjelesnoj težini. 

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.