petak, 22. siječnja 2016.

Bolesti ždrijela

(Mitja Košnik)
Akutni faringitis
Najčešći uzročnici akutnih upala grla su rinovirusi, adenovirusi i virus influence. Infektivna  mononucleoza (EBV) povezana je s grloboljom u 80%slučajeva. Coxsackie i herpes simplex uzrokuju herpangina sindrom sa ulcerativnim vezikulama na tonzilama i nepcu. Najčešći bakterijski uzročnik upale grla je streptokok.
Akutni faringitis obično je popraćen otečenim krajnicima. Faringitis i tonzilitis očituju se upalom grla, koja je obično samoograničavajuća. Može biti praćena groznicom, malaksalošću, limfadenopatijom, konjuktivitisom, glavoboljom, mučninom i povraćanjem.
Komplikacije akutnog faringitisa su epiglotitis, peritonzilarni, parafaringealni i ponekad retrofaringealni apsces.

Oralna kandidijaza
Često se javlja kod osoba koje primaju antibiotike, imunokompromitiranih, te u bolesnika koji primaju inhalacijske glukokortikoide. Vidimo bijele naslage na jeziku i sluznici ždrijela. Tretira se lokalnom aplikacijom nistatina, amfotericinom i higijenskim mjerama usne šupljine. Ako gljivica ne odgovori na liječenje, potrebno je tražiti razlog imunokompromitiranosti, kao što su  HIV i leukemija.

Tumori ždrijela
Rak krajnika među najčešćim je zloćudnim bolestima gornjih dišnih puteva.
U ždrijela mogu rasti sarkomi, limfomi, limfoepiteliomi i Hodgkinova bolest ili multipli mijelom. Česti tumor ovog područja je planocelularni karcinom hipofarinksa. Zloćudne bolesti farinksa brzo se šire u okolinu.
Udaljene metastaze nalaze se u kostima, plućima, jetri i mozgu.Literatura
Debeljak A. Bolezni zgornjih dihalnih poti. In: Košnik M, Mrevlje F, Štajer D, Černelč P, Koželj M eds. Interna medicina. Ljubljana: Littera picta and Slovensko medicinsko društvo, 2011: 379-382.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.