Preskoči na glavni sadržaj

Komplikacija upale pluća

Težina upale pluća (pneumonije) ovisi o vašem opštem zdravstvenom stanju te vrsti i težini vaše upale pluća.


Ako ste mladi i zdravi, vaša će se upala pluća uglavnom uspješno izliječiti. Međutim, neki mikroorganizmi koji uzrokuju upalu pluća toliko su virulentni da mogupobijediti imunološki sistem i  obrambene mehanizme čak i kod inače zdravih ljudi.


Ako bolujete od zatajenja srca ili plućnih bolesti, naročito ako pušite ili ste stariji, vašu će upalu pluća biti teže uspješno liječiti. Kod vas je izglednija pojava komplikacija od kojih neke mogu bit i smrtonosne.


Komplikacije kod upale pluća su:


Bakterijemija i septikemija - Bakterije u krvotoku - Upala pluća može biti opasna po život kad upala ispuni alveole u plućima i otežava disanje. U nekim slučajevima zaraza se može proširiti na krvotok (bakteriemija). Zatim se može brzo proširiti i na druge organe i izazvati sepsu i septični šok.

Izlivi u plućnu maramicu, tj. nakupljanje tekućine i zaraza oko plućnih krila - Ponekad se tekućina nakuplja između tanke, prozirne membrane (pleure) koja prekriva pluća i membrane koja ovija unutarnju površinu prsnog koša – stanje je poznato kao pleuralni izljev. Normalno, pleura je glatka te omogućava da pluća lagano klize po plućnom košu prilikom udisaja i izdisaja. No kad se pleura oko pluća upali (pleurizija) - može se nakupiti tekućina i doći do stvaranje gnojne kolekcije (empijem).

Apsces pluća - Šupljina koji sadrži gnoj (apsces) koja se stvara u području zahvaćenom upalom pluća druga je potencijalna komplikacija.

Akutni respiratorni distres sindrom (ARDS) - Upala pluća zahvaća uglavnom cijelo područje oba plućna krila pa je disanje otežano, a tijelu nedostaje kisik. Podležeća bolest pluća bilo koje vrste, ali naročito KOPB čine vas još podložnijim ARDS-u.


Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Neinvazivna ventilacija

(Vesna Čukić, Hasan Žutić) U težim slučajevima hiperkapničke respiracijske insuficiencije je indicirana neka vrsta ventilatorne podrške sa ciljem da: Rastereti respiratornu muskulaturu i smanji disajni rad Popravi razmjenu gasova  Treba znati  da je prekomjerni rad disajne muskulature   jedan od glavnih problema u akutnoj i hroničnoj respiratornoj insuficijenciji. Smanjivanje nivoa rada respiratorne muskulature putem asistirane ventilacije pomaže da se koriguje circulus viciousus u kome plućna bolest povećava rad disajne muskulature  što povećava potrošnju kiseonika, a što  opet zahtijeva veći rad disajne muskulature. Ventilatorna potpora  može biti invazivna (preko endotrahealnog tubusa ili treheostome) ili neinvazivna  (preko maske za lice). Kod neinvazivne ventilacije respiratorna podrška ide putem gornjih disajnih puteva pacijenta i tako se izbjegava intubacija. Ova metoda je pogodna samo kod pacijenta koji ima osiguran prolazak vazduha, ali joj je predn

Gljivicne infekcije pluca

(Besim Prnjavorac, Jusuf Mehić) Gljivične infekcije najčešće su vezane sa preosjetljivošću na fungalne antigene. Vrlo često se radi o astmatičarima koji su senzibilizirani na antigene gljivica. Spore gljivica i hife jaki su alergeni, te vrlo često uzrokuju hipersenzitivne reakcije tip I po Gell-u i Coombs-u, te tip III (bolest imunokompleksa). Plućna aspergiloza Infekcija aspergilozom može biti kao izolirana gljivična infekcija pluća, ali znatno češće se javlja kao miješana bolest. Uz gljivičnu infekciju pluća, prisutna je astma ili bronhiektazije. Zavisno od tipa bolesti, prisutan je odgovarajući patofiziološki mehanizam. U zahvaćenom plućnom parenhimu mogu se naći oblici gljivice aspergilus fumigatus - uglavnom u obliku hifa, a vrlo rijetko u obliku spora. Klinički oblici aspergiloze pluća ·            Invazivna pneumonija uzrokovana sa aspergilus fumigatus. Najčešće se javlja kod bolesnika na intenzivnoj imunosupresivnoj terapiji. Može biti kao multisistemska gljiv

Idiopatske intersticijske pneumonije

(Tatjana Peroš-Golubičić) Idiopatske intersticijske pneumonije (IIP) su heterogena skupina nemalignih difuznih oboljenja pluća. Pojam  idiopatski  u nazivu ukazuje da je uzročnik nepoznat, dok pojam  intersticijske pneumonije  ukazuje na pogođenost plućnog parenhima. Prije svega u pitanju je kombinacija inflamacije i fibroze, za razliku od intralveolarnih procesa kakvi se susreću u bakterijskim pneumonijama. Pored zahvaćenosti intersticija, također su zahvaćeni alveolarni prostori, bronhiole, kapilari i ponekad veći krvni sudovi. U ovu skupinu bolesti ne ubrajaju se HOPB, bronhiolitis, plućna hipertenzija, granulomatozne bolesti, bolesti sa poznatim uzročnikom ili rijetke bolesti pluća. Izdvajaju se od ostalih intersticijskih plućnih bolesti na osnovu kliničke slike, radiografskih pretraga (rentgenski snimak pluća, posebice CT visoke razlučivosti), biokemijskih pretraga i patohistološkog nalaza. ATS/ERS klasifikacija idiopatskih intersticijskih pneumonija prikazana je u Tabeli 3