Preskoči na glavni sadržaj

Komplikacija upale pluća

Težina upale pluća (pneumonije) ovisi o vašem opštem zdravstvenom stanju te vrsti i težini vaše upale pluća.


Ako ste mladi i zdravi, vaša će se upala pluća uglavnom uspješno izliječiti. Međutim, neki mikroorganizmi koji uzrokuju upalu pluća toliko su virulentni da mogupobijediti imunološki sistem i  obrambene mehanizme čak i kod inače zdravih ljudi.


Ako bolujete od zatajenja srca ili plućnih bolesti, naročito ako pušite ili ste stariji, vašu će upalu pluća biti teže uspješno liječiti. Kod vas je izglednija pojava komplikacija od kojih neke mogu bit i smrtonosne.


Komplikacije kod upale pluća su:


Bakterijemija i septikemija - Bakterije u krvotoku - Upala pluća može biti opasna po život kad upala ispuni alveole u plućima i otežava disanje. U nekim slučajevima zaraza se može proširiti na krvotok (bakteriemija). Zatim se može brzo proširiti i na druge organe i izazvati sepsu i septični šok.

Izlivi u plućnu maramicu, tj. nakupljanje tekućine i zaraza oko plućnih krila - Ponekad se tekućina nakuplja između tanke, prozirne membrane (pleure) koja prekriva pluća i membrane koja ovija unutarnju površinu prsnog koša – stanje je poznato kao pleuralni izljev. Normalno, pleura je glatka te omogućava da pluća lagano klize po plućnom košu prilikom udisaja i izdisaja. No kad se pleura oko pluća upali (pleurizija) - može se nakupiti tekućina i doći do stvaranje gnojne kolekcije (empijem).

Apsces pluća - Šupljina koji sadrži gnoj (apsces) koja se stvara u području zahvaćenom upalom pluća druga je potencijalna komplikacija.

Akutni respiratorni distres sindrom (ARDS) - Upala pluća zahvaća uglavnom cijelo područje oba plućna krila pa je disanje otežano, a tijelu nedostaje kisik. Podležeća bolest pluća bilo koje vrste, ali naročito KOPB čine vas još podložnijim ARDS-u.


Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Neinvazivna ventilacija

(Vesna Čukić, Hasan Žutić) U težim slučajevima hiperkapničke respiracijske insuficiencije je indicirana neka vrsta ventilatorne podrške sa ciljem da: Rastereti respiratornu muskulaturu i smanji disajni rad Popravi razmjenu gasova  Treba znati  da je prekomjerni rad disajne muskulature   jedan od glavnih problema u akutnoj i hroničnoj respiratornoj insuficijenciji. Smanjivanje nivoa rada respiratorne muskulature putem asistirane ventilacije pomaže da se koriguje circulus viciousus u kome plućna bolest povećava rad disajne muskulature  što povećava potrošnju kiseonika, a što  opet zahtijeva veći rad disajne muskulature. Ventilatorna potpora  može biti invazivna (preko endotrahealnog tubusa ili treheostome) ili neinvazivna  (preko maske za lice). Kod neinvazivne ventilacije respiratorna podrška ide putem gornjih disajnih puteva pacijenta i tako se izbjegava intubacija. Ova metoda je pogodna samo kod pacijenta koji ima osiguran prolazak vazduha, ali joj je predn

Bolesti medijastinuma

(Žarko Šantić, Kristina Galić) Medijastinum je područje u srednjem dijelu prsišta koje sadrži srce, velike krvne žile, limfonode, dušnik, jednjak, živce, timus. Topografija medijastinuma Prednji medijastinum Područje između prsne kosti i perikarda sadrži timus. Srednji medijastinum Područje koje sadrži srce, ascedentnu aortu, dio vene azygos, plućne arterije i vene, bifurkaciju dušnika, donju polovinu vene cave superior, gornju polovinu vene cave inferior i frenični živac. Stražnji medijastinum Područje između stražnjeg parijetalnog perikarda i trupa kralježaka, sadrži ogranke spinalnih živaca, descedentnu aortu, jednjak, venu azygos i venu hemiazigos, ductus thoracikus, n. vagus i splenične živce. Gornji medijastinum Područje ograničeno sa gornje strane gornjim torakalnim otvorom, sprijeda manubriumom sternuma, straga četvrtim torakalnim kralješkom, sa donje strane linijom koja sječe horizontalno sternalni kut. Sadrži: luk aorte i njezine velike ogr

Sarkoidoza-najčešća pitanja

Najčešća pitanja o sarkoidozi Profesor Om P. Sharme, Predsednik Svetske Asocijacije za sarkoidozu Pre više od jednoga veka, Jonathan Hutchinson, hirurg i dermatolog,opisao je po prvi put slučaj pacijenta sa sarkoidozom, na Kraljevskom Koledžu u Londonu, u Engleskoj. Danas je bolest česta. Ne postoji organ koji je otporan na sarkoidozu i koji ne može biti zahvaćen ovim oboljenjem.Bolest medjutim, najčešće zahvata pluća, jetru, slezinu, kožu,oči, srčani mišić,centralni nervni sistem, zglobove i kosti. Uzrok sarkoidoze je nepoznat. Ni jedan infektivni agens ili agens koji bi se mogao smatrati uzročnikom zapaljenja nije pouzdano izolovan kod bolesnika sa sarkoidozom.Ranija istraživanja vezana za ulogu klimatskih uslova, zemljišta, uticaja biljaka, pre svega polena bora, kao i šuma uopšte, te uticaja ekspozicije životinjama,od kućnih ljubimaca do domaće stoke, nisu se pokazala od koristi. Bolest je obično predstavljena kao inflamatorni odgovor na brojne agense (bakterij